Vores liv i Provence

Home / Alle indlæg / Roséland


Roséland

For mange mange år siden på en sommerferie i Frankrig, har jeg købt to flasker rosé. Det var før jeg kendte Carsten, og vinene er udelukkende købt på grund af flaskernes udformning (det argument alene kan ikke bruges i dag). Flaskerne var hjerteformede, og de blev fragtet hjem og har siden haft en funktion som pyntegenstande. De seneste år har de haft deres plads i vores vitrine i stuen på Ole Kjærs Vej. Vinen havde skiftet farve og var uden tvivl udrikkelig efter de mange år (rosé er ikke gemmevin).

Nu hvor vi skulle flytte, har vi selvfølgelig været meget kritiske over for, hvad vi skulle have med. Dels flyttede vi til et hus, der allerede var møbleret, og dels er det noget mindre end det i Aalborg. Så de to flasker havde ikke fået plads på listen over det, der skulle med her ned. Dagen oprandt, hvor vitrinen skulle tømmes og de to flasker lade livet. Da jeg tog dem ud, tænkte jeg, at de stadig var meget smukke. Mine øjne faldt på etiketten, og der havde jeg nær fået noget galt i halsen. For af etiketten fremgik det, at de var en årgang 1996 og kom fra en producent, der hedder L’Estello. I 83510 Lorgues! Der har vi været flere gange, og faktisk kan vi se stedet fra vores balkon. Det løb os næsten koldt ned af ryggen den dag, og vi tager det som et tegn på, at det var den helt rigtige beslutning, vi havde taget. Selvfølgelig skulle vi da flytte til Lorgues. Og selvfølgelig kunne vi da ikke lade livet på de to hjerter – selvfølgelig skulle de også med flyttelæsset. Så nu er de kommet hjem og står i vores svensk/franske vitrine (fra IKEA) og stortrives.

De to hjerteformede flasker fra L'Estello

De to hjerteformede flasker fra L’Estello

Den røde gård, der ligger der nede er L'Estello - set fra vores balkon

Den røde gård, der ligger der ude i det fjerne er L’Estello – set fra vores balkon

Hjem fordi vores område ER roséland. Der produceres også hvid- og rødvin i området, men den langt største andel er rosé, og det er også det, man er bedst til. Der findes dog rigtig gode hvidvine, mens man skal lede lidt længere efter de gode rødvine. De har en tendens til at lagre dem for længe på eg, hvilket gør, at de bliver tunge og smager for meget af vanilje. Men de gode rødvine findes også, når man lige har lidt tålmodighed. Vi har bl.a. fundet rigtig gode rødvine ved bittesmå producenter, hvor der er begrænsninger på, hvor meget man kan få lov at købe. Og generelt er de gode rødvine ret dyre. En gang imellem tager vi turen til Bandol – ca. 80 km. – der til gengæld er et mekka hvad rødvine angår.

En af de mange vinmarker, vi nærmest har i baghaven

En af de mange vinmarker, vi nærmest har i baghaven

Rosé drikkes til gengæld året rundt, og er ikke bare en terrassevin, der drikkes på lune sommeraftner, mens grillen bliver klar. I Provence produceres 10 % af al den rosévin, der produceres i hele verden. Den drikkes som aperitif, til alle typer mad, også ost og desserter. Det er selvfølgelig forskellige vine, der egner sig til de forskellige ting. Netop her omkring Lorgues findes noget af det bedste af slagsen. Vinene er typisk meget lyse i farven. Nogle gange skal man lige kigge efter en ekstra gang for at være sikker på, at det er en rosé og ikke en hvidvin, man har fået fat på. Og på rosé er udvalget enormt, og du kan få rigtig gode rosévine til yderst rimelige priser. Men der er også meget dyre rosévine fra meget prominente vinslotte, fx Domaine Ott, hvor man betaler en stor del for navnet. Vi har fra balkon og terrasse udsigt til et bjerg, der hedder Bessillon ved byen Correns, der var den første økologiske landsby i Frankrig. Faktisk ligger der to bjerge – et stort og et lille. Vi kalder dem store knold og lille knold, men kan kun se store knold hjemme fra. Til venstre der for ligger Chateau Miraval, der ejes af kendisparret Brad Pitt og Angelina Jolie. Der betaler man vist også en del for navnet. I Danmark koster en enkelt flaske rosé her fra 175 kr. Blandt de øvrige vinproducenter i og omkring Correns, har parret ikke været særlig populært, idet de ikke vil følge de aftaler alle andre producenter (ikke kun vinproducenter, men også alle øvrige fødevarer) følger om kun at producere økologisk.

Store knold ligger i horisonten

Store knold ligger i horisonten, vi kan ikke se lille knold her fra

Den lille tykke fra Chateau Miraval - vi prøver den i aften

Den lille tykke fra Chateau Miraval – vi prøver den i aften

Ud over førnævnte Estello, der i øvrigt også producerer en fantastisk god mousserende rosé, er vi bl.a. glade for L’Arnaude, der ligeledes ligger i det nære nabolag. Et andet kendt og anerkendt vinslot i Lorgues, er Chateau de Berne. Ud over vinproduktion driver de flere restauranter og hotel – alt sammen på selve stedet. Slottet er særdeles velholdt, og i løbet af året afholder de mange forskellige arrangementer, fx Picnic Jazz om sommeren, Brocante (kræmmermarked), og julemarkeder med forskellige temaer. Apropos flotte flasker, så har Berne et helt særligt kendetegn, idet mange af deres flasker er firkantede. Og vi har faktisk leveret nogle af disse flasker (tomme forståes) til Bistro 59 i Aalborg. Tanken var, at de skulle bruges til vandflasker, men de viste sig at være for store til at kunne stå i deres køleskab, så ind til videre er de vist ikke kommet i brug.

Chateau L'Arnaude, der også ligger tæt på os, laver glimrende vin - både rosé og rød

Chateau L’Arnaude, der også ligger tæt på os, laver glimrende vin – både rosé og rød

En drueklase fra L'Arnaude, der er ved at være klar til at blive høstet

Drueklaser fra L’Arnaude, der er ved at være klar til at blive høstet

Indgangspartiet ved Chateau de Berne

Indgangspartiet ved Chateau de Berne

De firkantede flasker fra Chateau de Berne - når Bistro 59 engang skal have udskiftet deres køleskab, kan du sikkert få serveret vand fra disse flotte flasker

De firkantede flasker fra Chateau de Berne – når Bistro 59 engang skal have udskiftet deres køleskab, kan du sikkert få serveret vand fra disse flotte flasker

Visse slotte har opnået en særlig udmærkelse – en klassifikation, der hedder cru classé, og som skal være noget helt særligt – det bedste af det bedste. Ud af ca. 500 vinslotte i Provence har kun 19, opnået denne anerkendelse.  Det er fx Chateau Roubine her i Lorgues, Chateau de Selle i Taradeau (12 km fra Lorgues) og Chateau Sainte- Roseline ved les Arcs (også 12 km her fra).

Chateau Roubine med vinmark i forgrunden

Chateau Roubine med vinmark i forgrunden

Vinmark ved Chateau de Selle

Vinmark ved Chateau de Selle

Ligeledes i Les Arcs ligger Maison des Vins – et vinhus, der forhandler 800 forskellige vine fra det såkaldte Côtes de Provence, der er vinområdet her i vores del af Provence. Her produceres årligt 160 mill. flasker vin, hvoraf de 89 % er rosé. Hvis man godt vil prøve lidt forskelligt, kan man bruge oceaner af tid på at køre rundt fra producent til producent, og så er dette et attraktivt alternativ. Selvfølgelig må man ikke snyde sig selv for også ind imellem at besøge forskellige producenter og smage deres vine og høre deres historier. Men her i Maison des Vins har de hver uge 16 forskellige vine, som du gratis kan smage og få en snak om de enkelte vine. Og så kan man selvfølgelig købe vinene og det til samme pris som ude ved producenten. Ofte støder man på en vin, der er noget helt særligt, og som man aldrig ville have fundet selv. Faktisk deltog vi i går aftes i et særligt arrangement på stedet, hvor vinsmagningen blev krydret med små delikatesser, der passede til vinene. Generelt er der rundt omkring lignende ”Caves des vins”, hvor man har samlet vinene fra det pågældende område, men denne i Les Arcs er en af de større og særdeles veldrevet. Så hvis du kommer til området, vil vi anbefale et besøg der.

Smagelokalet hos Maison des Vins, hvor der var fyldt op i går aftes

Smagelokalet hos Maison des Vins, hvor der var fyldt op i går aftes

800 forskellige vine er der på hylderne i Maison des Vins i Les Arcs

800 forskellige vine er der på hylderne i Maison des Vins i Les Arcs

SKÅL og rigtig god weekend

2 tanker om “Roséland”
 1. Helle Karina Jensen 16. september 2016 on 17:40 Svar

  Tror da aldrig jeg ville få manden med hjem fra sådan et smagslokale med SÅ stort udvalg… han ville sikkert smage hver og en..

 2. Jørgen Friis 17. september 2016 on 17:14 Svar

  Hej Anita
  Jeg er lige blevet opmærksom på din blok og Facebook side. Jeg tænkte, at du måske også kunne være interesseret i at skrive til vore medlemsblad, Le Magazine du Club Danois.
  Ring eller skriv venligst til mig på 06 3793 4121 eller 0493 87 31 57. Vi er lige flyttet til Nice fra Villecroze, så vi kender området vældig godt også Maison du Medi.
  MVh Jørgen Friis, redaktør

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

...for at få besked om nye Blogindlæg

>> <<