Vores liv i Provence

Home / Alle indlæg / Vejr og vind


Vejr og vind

En dag i slutningen af august, hvor vi sad ude og spiste morgenmad, kunne jeg pludselig høre os sidde og snakke om, hvordan den regn mon ville falde, vi ifølge vejrudsigten skulle have i dag, Ville det blive en stille regn, der varede det meste af dagen. Eller ville det blive et kortvarigt skybrud måske med hagl, der bragede ned og ødelagde alt. Og hvor mange mm mon vi ville få. Hvis vores danske venner havde overhørt den samtale, ville de tænke: Få jer dog et liv. Men efter 2 måneder med 0 dage under 30 grader og kun nogle ganske få regnbyger, kan det godt blive et tema. Vi kalder det den længste sommer i vores liv.

Det blev til en stille regnbyge på nogle få timer den dag, og inden vi så os om, var det fordampet igen. Der er nu gået yderligere to uger uden mere regn. Det er efter sigende meget usædvanligt. Vi har hørt både fra folk, der bor her, og fra danskere, der har haft feriehus hernede i mange år, at det har været helt ekstremt varmt denne sommer, og at det har varet meget længe. Her i midten af september har vi stadig over 30 grader hver dag. Nu skal der ifølge vejrudsigten komme en del regn onsdag og torsdag. Men lad os nu se.

Vi er rejst her ned for at få flere solskinstimer. Og det har vi fået – og det nyder vi. Desuden kan jeg godt overkomme at hælde noget vand på de planter i krukker, vi har stående på vores terrasser. I øvrigt er det helt almindeligt, at planter i krukker ser tørre og halvvisne ud – det går vist også ind under betegnelsen ”pitoresk”. Men der er en langt alvorligere konsekvens ved så høj varme i så lang tid. Nemlig stor risiko for skovbrande i de mange hektarer skov, der ligger rundt omkring os.

I juli havde vi besøg af to vennepar fra Herning, og vi var ude at køre en tur. Først var vi i Les Arcs, en by der ligger ca. 10 km fra Lorgues, hvor vi gik en tur i den gamle middelalder bydel. Og på et tidspunkt fik vi øje på en meget speciel sky. Vi snakkede om, at den så mærkelig ud. Derefter kørte vi mod en anden by – Tourtour – en rigtig hyggelig by, der også ligger i nærområdet, og som ligger temmelig højt. På vej der til kunne vi pludselig se en kæmpe røgsky ude i horisonten, og vi var klar over, at der var opstået en skovbrand.

Det er tydeligt, at den mærkelige sky er en skovbrand

Det er tydeligt, at den mærkelige sky er en skovbrand

Da vi kom til Tourtour kunne vi endnu tydeligere se, at der var brand, men det var svært at afgøre, hvor det var. Da vi kom hjem den aften, lå der en tyk røgsky over Lorgues, der lugtede brændt, og på vores terrasser lå der et tyndt lag aske. Flere i Lorgues kontaktede faktisk brandvæsnet, fordi de troede, der var brand i byen. Men vi kunne hurtigt læse på Facebook og øvrige medier, at det var ved en by, der hedder Correns, og at det var tæt på Domaine des Aspras – en vinproducent, som vi kender lidt til. Branden varede flere dage, og i alt brændte mere end 600 hektarer.

Her fra Tourtour kunne vi tydeligt se, at der var brand

Her fra Tourtour kunne vi tydeligt se, at der var brand

En uges tid senere kørte vi netop til Aspras for at købe noget vin. Og på vejen derud blev vi konfronteret med, hvad naturens kræfter havde gjort ved skovene på de kanter. Det var et trist syn. Og da vi kom ud til domænet, var vi målløse. Rundt om hele stedet var træerne brændt eller svedet. Og det var temmelig tæt på bygningerne. Vi fik at vide, at det gamle slot i skoven var brændt, og vi kunne nærmest føle, hvordan man havde stået nede på Aspras og nøje fulgt ildens udvikling, for hold da op, det var tæt på. Efterfølgende har der været flere brande omkring Marseilles og senest ved Vence, og uhyggeligt mange hektarer er gået op i flammer.

De mange brændte og svedne træer set fra Domaine des Aspras

De mange brændte og svedne træer. Huset er vinstedet Domaine des Aspras, og ilden har været meget tæt på

Dette billede er taget fra Aspras

Dette billede er taget fra smagelokalet på Domaine des Aspras

Et andet vejrfænomen, der er en del af Provence, er vinden. Her tænker jeg først og fremmest på Mistralen, der er den mest udbredte. Den opstår i Rhone-dalen, og luften presses ned mod området omkring Middelhavet med kuling eller stormstyrke. Når Mistralen hærger, er der som regel helt klart vejr. Og det er klart, at tørke og blæst gør det hele endnu mere sårbart i forhold til brandfare.

njskghsrkugh

Her fra er det også tydeligt, at ilden har været tæt på vinmarkerne – heldigvis var der ikke Mistral på samme tid som branden

Vi har fået fortalt, at Mistralen altid har en varighed på 1, 3, 5 eller 7 dage, men vi har altså oplevet, Mistral i 2 dage, fx den 13. og 14. juli i år. Det husker vi ret tydeligt, for den 13. aflyste man de mange planlagte fyrværkeriarrangementer, man holder her i området dagen før Bastilledagen, som er den 14. juli. Og vi husker alt for tydeligt, hvad der skete i Nice på selve Bastilledagen, hvor adskillige blev dræbt efter deres fyrværkerishow ved en fuldstændig meningsløs handling fra en galning. Lige netop den aften sad vi indenfor og så TV.

Der er flere talemåder fra Provencalere omkring Mistralen. De siger (efter sigende med et glimt i øjet), at Vorherre har belemret dem med to store onder, nemlig deres politikere og Mistralen. Det hedder sig også, at den kan blæse ørerne af et æsel og gøre folk vanvittige. Og hvis en forbrydelse er begået under Mistralen, kan det efter talemåden medføre formidlende omstændigheder i domsfældelsen. Det med, at den kan gøre folk vanvittige, er der nok noget om. Vi oplevede på vores ferie – tror det var i foråret 2015 – at der var 7 dage i træk med Mistral. Og der var vi vist ved at blive lidt små-vanvittige til sidst. Det var en ganske ubeskrivelig kontrast at vågne op på dag 8 til en nærmest larmende stilhed. Den gang sagde man dog også, at det havde været den værste omgang Mistral i mands minde, og det har da beroliget os. Nu har vi så lige lært en nordmand at kende, der siger at for ham kan ”mands minde” gøres op i maksimalt 14 dage, så vi ved ikke, hvornår vi igen kan blive ramt at vanvid som følge af Mistral.

2 tanker om “Vejr og vind”
 1. Bente 12. september 2016 on 23:14 Svar

  Uh ha det var da godt nok noget af en brand men vi oplevede jo ikke hvad skade den havde forårsaget men fulgte vandflyver der fløj i pendulfart fra søen i to dage. Det trykker lige stemningen en del da vi i de tidligere år har oplevet brande, en gang i sct. Croix da regnede det med aske i flere døgn og vores campingfatter gik rundt og sprøjte alle telte med vand af skræk for brand på pladsen. Det første år vi var ved søen vare et kæmpe område mellem søen og Aups brændt af og der var bare brændte træer. Vi er i tvivl om det stadig er skyld i at bjergmassiver før søen er gold. Hilsen og tanker os fra Herning

 2. Jona 17. september 2016 on 19:26 Svar

  It’s perfect time to make some plans for the future and it’s time to be
  happy. I have read this post and if I could I desire to suggest you some interesting things or tips.
  Maybe you can write next articles referring to this article.
  I desire to read even more things about it! http://bing.co.uk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

...for at få besked om nye Blogindlæg

>> <<