Vores liv i Provence

Home / Alle indlæg / Jul i Provence


Jul i Provence

De seneste to år har vi holdt jul i det lille hus i Lorgues, og det har været vildt hyggeligt. I år holder vi julen i Danmark, og det glæder vi os meget til. Første gang vi skal til Danmark i næsten 6 måneder. Det bliver dejligt at gense familie og venner og Aalborg og Midtjylland. Men i år har vi til gengæld for første gang oplevet tiden frem mod jul – slutningen af november og hele december måned – her i Provence.

Indrømmet. Selvom franskmændene giver den max gas med julepynten og er glade for farver med blink og bimlen og bamlen, er det ret svært at finde julestemningen. I hvert fald i dagtimerne, hvor vi har haft en fantastisk flot måned med klar blå himmel, høj solskin og 16-18 grader de fleste dage. Det betyder, der har været 20 grader eller mere i solen midt på dagen, så frokosten er flere gange indtaget udendørs. Derimod er julestemningen indtruffet efter mørkets frembrud, hvor det er blevet koldt udenfor. Så har vi tændt stearinlysene i det julepyntede hus, og de koldeste aftner har vi også haft ild i pejsen. Så er der blevet julet igennem.

Ild i pejsen er altid hyggeligt- ikke mindst ved juletid

Ild i pejsen er altid hyggeligt- ikke mindst ved juletid

Vores julerier startede den 1. søndag i advent, hvor vi pyntede huset. Vi havde rigeligt med julepynt, for vi havde tidligere anskaffet et lille lager her nede, og så var der også lidt, der havde fundet vej i en af flyttekasserne. Nej vi når ikke Gertrud Sand til anklerne, men det har været passende og har i høj grad bidraget til en hyggelig stemning. Æbleskiver kender man ikke her nede, og vi har ikke en æbleskivepande, men derimod et vaffeljern, så der blev bagt vafler til den store guldmedalje. Vi oplever med jævne mellemrum, at vi får købt noget, der viser sig at være noget helt andet, end det vi troede. Det vi havde købt i troen på, at det var flormelis, viste sig at være puddersukker, og det spiller altså bare slet ikke sammen med vafler. Men vi havde heldigvis noget syltetøj. Og at vaflerne kunne indtages på balkonen i strålende solskinsvejr gjorde, at vi glemte alt om den manglende flormelis.

Hygge på balkonen med vafler 1. søndag i advent

Hygge på balkonen med vafler 1. søndag i advent

Ingen flormelis - det kan altså ikke erstattes af puddersukker

Ingen flormelis – det kan altså ikke erstattes af puddersukker

Jeg har tidligere fortalt om den udbredte markedskultur, der er i Frankrig, og julemarkeder er ingen undtagelse. Hvis vi ville, kunne vi have fundet et nyt julemarked hver eneste dag i hele december måned, for de findes i alle former og størrelser rundt omkring i hver en by og på mange af vinslottene. Vi har dog kun valgt et par stykker. Det meget ansete vinslot Chateau de Berne i udkanten af Lorgues havde ikke mindre end tre af slagsen. Tre weekender i træk med tre forskellige temaer. Vi valgte den midterste, hvor temaet var provencalsk. Her var forskellige food trucks, udstillere med bl.a. julepynt, julegodter, gaveidéer og en række forskellige delikatesser. Bistroen, hvor man kunne spise frokost eller nyde et glas vin, var hyggeligt julepyntet og med ild i pejsen.

Julepynt på markedet på Chateau de Berne

Julepynt på markedet på Chateau de Berne. Og de gør noget ekstra ud af det med udklædning i gamle provencalske dragter.

Mere julepynt til salg

Mere julepynt til salg

Ild i pejsen i den hyggelige Bistro

Ild i pejsen i den hyggelige Bistro

Sidste søndag var der stort julemarked i Hovedgaden i Lorgues, og der var vi selvfølgelig også at finde. Der kunne man købe alt, hvad hjertet begærer af spiseligt, drikkeligt, julepynt, kunsthåndværk og meget mere. Julemanden var der selvfølgelig også sammen med andre eventyrvæsener og bittesmå ponyer med nissehuer og halstørklæder.

Julestemning i Lorgues

Julestemning i Lorgues

Også her kan der købes julepynt i lange baner

Også her kan der købes julepynt i lange baner

Julemanden poserer for fotografen. Bag ham ses Grinchen

Julemanden poserer for fotografen. Bag ham ses Grinchen

Her er mørket begyndt at sænke sig over julemarkedet i Lorgues

Her er mørket begyndt at sænke sig over julemarkedet i Lorgues, og julebelysningen er tændt

To weekender i træk var vi i Mandelieu. Dels deltog vi i den traditionsrige julebazar, der blev afholdt af den danske kirke i Sydfrankrig. Vi fyldte to biler med danskere, svenskere, en belgier og en italiener. På julebazaren kunne man købe danske juleprodukter og samtidig støtte kirkens arbejde. Vi startede med glögg og æbleskiver, da vi kom frem. Og så var det ellers tid til at udvælge de produkter, vi ikke kunne leve uden frem mod jul. Der var adventskranse, kalenderlys og andet forskelligt julepynt. Og så var der ellers alle mulige og umulige danske julevarer. Desværre var pallen med de marinerede sild blevet væk, men ellers var der andre fiskeprodukter – laks, hellefisk, Amanda Torskerogn osv. Derudover fx flæskesteg, leverpostej, syltede rødbeder og agurker, tarteletter, remoulade, Gammel Ole, julesmåkager, marcipankonfekt og en masse andre ting. Ja rugbrød ikke at forglemme. Og så kunne vi vælge om frokosten skulle være danske hotdogs eller ditto smørrebrød. Vi valgte selvfølgelig smørrebrødet, og det smagte fantastisk. Vi havde kort forinden fundet stegte løg i supermarkedet, så hotdogs kan vi selv lave her hjemme. Pallen med sild blev i øvrigt fundet ugen efter lidt uden for Paris, så præsten inviterede til åbent sildehus, da de var nået frem til Sydfrankrig.

Her kan købes hotdogs på julebazaren - det var populært

Her kan købes glögg, æbleskiver og hotdogs på julebazaren – det var populært

Adventskranse og kalenderlys er også populære

Adventskranse og kalenderlys og nisser er også populære

Vejret var fantastisk flot, og mange sad udenfor og nød det

Vejret var fantastisk flot, og mange sad udenfor under palmerne og nød det

Weekenden efter gik turen igen til Mandelieu, hvor der var julefrokost i Club Danois, der er en forening for danskere, der bor – helt eller delvist – i Sydfrankrig. Her stod menuen på typisk dansk julemad med sild, laks, rejer, fiskefileter, frikadeller, flæskesteg, leverpostej, ost og ris a’lamande med mandelgave. Derudover banko med masser af præmier. Og til trods for at der var sidegevinster både til venstre og højre, så gik vi aldeles tomhændet fra denne julefrokost – i hvert fald målt på konkrete gevinster. Men hyggeligt at møde artsfæller og høre om alle de erfaringer, de har gjort sig i forhold til at leve i Frankrig.

Flot solskinsvejr over Middelhavet. I baggrunden ses bjergene med sne på toppen.

Flot solskinsvejr over Middelhavet. I baggrunden ses bjergene med sne på toppen.

Vi havde booket en overnatning på hotellet, og om aftenen gik vi langs floden til La Napoule, der er en hyggelig bydel nede ved stranden og med slottet, der ligger flot oplyst. Her havde vi en hyggelig aften. Dagen efter kørte vi langs kysten i retning mod Nice. En dejlig tur, hvor vi bl.a. gjorde holdt i Antibes. Her var der søndagsmarked, og efterfølgende fandt vi en meget populær restaurant, hvor vi fik frokost. På vej hjem besøgte vi kystbyen Saint Raphael, hvor der var pyntet flot med masser af lys i mange farver. Vi besøgte bl.a. en butik – Olsen Butik – der er kendt for at sælge forskellige skandinaviske varer. Vi gætter på, at det oprindeligt er en ”Olsen”, der har startet butikken, og at den senere er overdraget til franskmænd. Der var ikke meget Olsen over det, men der var da nogle få danskinspirerede varer på hylderne og i køledisken.

Markedet i Antibes er overdækket, og det giver en helt særlig stemning

Markedet i Antibes er overdækket, og det giver en helt særlig stemning

Der var godt gang i handelen ved boderne

Der var godt gang i handelen ved boderne

Og hygge på de mange fortovscaféer langs markedet. man skulle være heldig for at få plads

Og hygge på de mange fortovscaféer langs markedet. Man skulle være heldig – eller tålmodig –  for at få plads

Derudover har julemåneden budt på et meget hyggeligt julearrangement hos vores ejendomsmægler. De har en mangeårig tradition for at invitere deres herboende kunder hvert år midt i december. De bor et godt stykke uden for byen i det skønneste hus, der er nænsomt restaureret. Fra de købte huset – eller ruinen – ventede de 15 år på at få byggetilladelse.

Senest var vi til Pink Drink juleafslutning i det internationale kvindenetværk, som jeg er medlem af. På denne aften var vores mænd også velkomne, og I kan selv gætte på, hvad ”pink drink” er. Det foregik hos et fransk-britisk par, der bor i et kæmpestort og meget flot hus, der ligger i udkanten af byen.

Da vi ankom, blev vi vidne til et meget morsomt optrin. Et ældre engelsktalende par var i gang med at parkere deres bil. Eller rettere, så var manden i gang med at parkere bilen under meget detaljerede, grundige og højrøstede anvisninger fra fruen. Vi ville ikke gå glip af dette, så vi stillede os op, som om vi ventede på nogen, men fulgte nøje med i det drama, der udspillede sig lige foran os. Efter mange forsøg, kravlede manden ud af bilen i den tro, at hans parkering nu kunne opnå en godkendelse. Det kunne den absolut ikke. ”Your wheal is sticking out”, lød det på klingende britisk. Så han måtte tage plads ved rattet igen og gøre et nyt – eller mange nye – forsøg. Frem og tilbage. Lidt mere frem og lidt mere tilbage igen. På et tidspunkt blev han så irriteret – forestiller vi os – at han lavede et pludselig og lidt voldsomt bak, der nær var endt i en bagvedholdende bil, hvorefter han på ny sprang ud af bilen og kom med en tydelig frustration – dog noget mere afdæmpet end hans hustru. ”Now it’s getting aggravated”, var den nedslående kommentar fra fruentimmeret. Den nu temmelig slukørede mand måtte endnu en gang tage plads bag rattet i et forsøg på at skabe en fredeligere verden. Vi kunne efterhånden ikke blive ved med at forsvare, at vi stod der og fulgte optrinnet, så vi begyndte lidt fnisende at gå op af trappen mod husets indgang, mens vi kæmpede mod at bryde ud i højlydt latter. Tænk, vi har altid troet, at Hyacinth Bucket fra TV serien ”Fint skal det være”, var en opdigtet eller som minimum karikeret figur. Vi ved nu, at hun findes i virkeligheden, og hun bor i Lorgues eller omegn.

Her i aften efter mørket er faldet på, har vi stået oppe på vores værelse, hvor vi fra det ene vindue har en fantastisk udsigt ind over byen. Netop i dag har der været det store årlige julearrangement for byens børn, og som afslutning på det, var der et stort og meget flot festfyrværkeri. Så nu er det endelig jul i Provence. Alt i alt en begivenhedsrig og skøn optakt til den forestående højtid, som vi nu er (næsten) klar til at fejre sammen med familie og gode venner i Danmark.

Rigtig glædelig jul til alle.

4 tanker om “Jul i Provence”
 1. Cecilia Hedlin 19. december 2016 on 9:10 Svar

  En riktigt GOD JUL hoppas vi att ni får i Danmark. Det ska bli spännande att få höra om hur ni haft det Vi är ju nära och det är kallt, grått och fuktigt och vi längtar hem. Ses nästa år!

 2. Lynge Te Lynge 19. december 2016 on 9:44 Svar

  Herlig beskrivelse af “juleriet” i Lorgues og omegn. Og så med 20 grader og sol meget af tiden. Det gør ondt at høre når man ser ud ad vinduet her og ser den grå masse ovenover – altså i de få timer af dagen, hvor man kan se noget overhovedet.
  Velkommen hjem til jul og så Glædelig Jul til jer begge. Vi ses i Lorgues lige efter nytår!

 3. Karen Jacobsen 19. december 2016 on 18:19 Svar

  Det lyder hyggeligt. Alle de markeder havde lige været noget for mig. Herhjemme har jeg ikke nået et eneste??

 4. jannie christensen 22. december 2016 on 12:47 Svar

  Dejlig at læse endnu en gang

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

...for at få besked om nye Blogindlæg

>> <<