Vores liv i Provence

Home / Alle indlæg / Vores hus i vores by


Vores hus i vores by

Vores hus

Hvorfor blev det egentlig lige her i Lorgues (LORG – ues udtales ikke), vi købte hus? Ja det er faktisk ret tilfældigt, for da vi begyndte at kigge efter huse i 2013, havde vi aldrig hørt hverken om byen eller området.

Vi havde to lister: En med de ufravigelige krav, vi havde til vores kommende feriebolig. Det var fx et prisloft. Minimum et ekstra værelse. Krav om at det skulle være i en by, der hverken var for lille eller stor. Huset skulle være i gåafstand fra bycentrum. Det måtte ikke være i et ferieresort e.l., hvor der var fuldstændigt dødt uden for højsæsonen. Det måtte ikke være en lejlighed i en boligblok osv. Derudover havde vi en liste med ønsker, som vi kunne skrue eller give afkald på.

Så der blev dagligt studeret ejendomsmæglersider. Hver gang vi fandt et muligt emne, var der altid minimum et af kravene, der ikke var opfyldt – ofte var det i forhold til prisen. Men en søndag eftermiddag sidst i august kom jeg pludselig ind på en hjemmeside, jeg ikke tidligere havde været inde på. Og der var det skønneste lille rækkehus, der levede op til alle vores krav og de fleste af ønskerne. Jeg sendte en forespørgsel via hjemmesiden for at få mere info. Og 10 minutter senere ringende telefonen.

Det var min navnesøster – Anita – fra ejendomsmæglerfirmaet, der viste sig at være dansk – både firmaet og Anita. Hun havde lige lagt huset på for en time siden. Og det blev starten både på et nyt venskab, og samtidig på en proces, der fik sit foreløbige højdepunkt i uge 42, hvor vi tog her ned og så huset. Og inden vi tog hjem igen, havde vi skrevet slutseddel, for huset levede op til vores forestillinger, og vi var faldet pladask for det. Så den 20. december 2013 var vi efter en del bureaukratisk tovtrækkeri med flere frustrationer til følge blevet husejere i Provence – det er en historie for sig selv.

Vejen op til huset med en ond stigning

Vejen op til huset med en ond stigning

Aftenstemning i stuen

Aftenstemning i stuen

Fra den lille have bag ved huset

Fra terrassen bag ved huset

Huset har vi efterfølgende døbt Maison Happy (H foran en vokal er stumt på fransk, og y udtales som i, så det udtales ”Mæsong Appí”). Det skyldes dels de mange glade oplevelser, vi allerede har haft her. Men idéen kom faktisk fra vores håndværker – en herboende englænder, “Duncan the Builder”. Som noget af det første bestilte vi ham til at højtryksrense facaden på huset, mens vi selv opholdt os i Danmark. Og han sendte os et billede fra den proces og kaldte det for Happy House. Det har vi så valgt at forfranske til Maison Happy.

Billede som "Duncan the Builder" sendte

Billede som “Duncan the Builder” sendte

Vores by

Hvor mange indbyggere, der egentlig er i byen, kan vi ikke sige med sikkerhed. Men det nyeste tal, vi har set var omkring 11.000 med dobbelt op om sommeren. Idet der her nede ikke er noget, der svarer til det danske folkeregister, kender man ikke det nøjagtige tal. Fx er der ingen, der ved, at vi nu er her. Og det har faktisk undret os, at ingen er interesseret i det. Ikke så meget fordi vi er særligt interessante, men med de mange terroraktioner, der er sket i Frankrig, kunne man måske forestille sig, at der var en form for registrering af nye indbyggere.

Men tilbage til Lorgues, der er en middelalderby, hvor den gamle del er opbygget fra det 11. århundrede. En stor del af det oprindelige byggeri – bl.a. dele af den oprindelige bymur – eksisterer stadig. Byens vartegn er kirken – Collégiale Saint-Martin – der er opført fra år 1703. Vi har aldrig set kirken indvendigt, og vi må vente til foråret 2017. I de snart tre år, vi er kommet her i byen, har kirken været under restaurering på grund af, at dele var begyndt at styrte ned. Vi glæder os til at komme ind og opleve kirken, for vi tror den er flot – den ser i hvert fald gigantisk ud ude fra.

En af byportene i Lorgues

En af byportene i Lorgues – Porte Sarrazine fra det 12. århundrede

Det er i byens hovedgade, tingene sker. Der er masser af restauranter, caféer, barer og forretninger, og på pladsen foran politistationen – Place M. Trussy – er der særligt om sommeren en lang række koncerter og arrangementer af vidt forskelig karakter. Hovedgaden er en allé med platantræer, og den skulle efter sigende være en af landets længste alléer inde i en by. I udkanten af byen ligger en meget berømt Michelin restaurant, Chez Bruno – hvor alle retter er med trøffel – også desserterne. Forleden gik vi på planteskolen, der er nabo til restauranten, og pludselig lettede først en, så to, ja hele tre helikoptere fra pladsen foran restauranten med kurs mod Monaco. Så der var lige nogle frokostgæster, der benyttede alternative transportmidler.

Byens fontæne i hovedgaden - det hedder sig, at hvis man drikker af vandet, forbliver man i Lorgues for altid

Byens fontæne i hovedgaden – det hedder sig, at hvis man drikker af vandet, forbliver man i Lorgues for altid

 

Inskriptionen på fontænen

Inskriptionen på fontænen

 

Rue du Collége - en sidegade til hovedgaden med huse i forskellige farver

Rue du Collége – en sidegade til hovedgaden med huse i forskellige farver

Endelig er jeg nødt til – når det handler om Lorgues – at nævne tirsdagsmarkedet, der er et tilløbsstykke fra nær og fjern. Men det vil jeg komme nærmere ind på i et indlæg for sig. Nu hvor vi kender byen, kan vi konstatere, at vi er rigtig glade for den. Vi er i fuld gang med at falde godt til, og det betyder rigtig meget for os, at der er liv og aktivitet hele året. Selvfølgelig mest om sommeren, men stadig også liv om vinteren. Det er nemlig blevet endnu mere vigtigt, nu hvor det er blevet vores permanente bolig.

Et kig ned over byen oppe fra os

Et kig ned over byen oppe fra os

10 tanker om “Vores hus i vores by”
 1. Lilian Holm Jensen 14. august 2016 on 18:30 Svar

  Kære Anita……….

  Fantastisk, det I har gjort…
  Tak for alt det du skriver…..det er spændende og givende …… Jeg bliver i godt humør….
  Tak for det..?

  • Tinne 17. august 2016 on 17:37 Svar

   Kære Anita.
   Så fandt jeg endelig din blog! Og hvor er den dog fantastisk. Sikke nogle flotte billeder. Jeg kender jo området godt – og længes……. Det er godt nok en drøm der vil noget.
   Held og lykke med det hele. Bedste hilsner fra Tinne

 2. Mette Rigø Emborg 14. august 2016 on 18:34 Svar

  Hejsa begge To. Bliv ved med denne blog! Sidder her og ønsker mig tilbage til ….

 3. Anni Jensen 14. august 2016 on 18:57 Svar

  Interessant at læse og meget spændende sted lyder det til, tænkte på har I drukket af vandet dernede siden I er der nu ?
  Håber alt vel. Johs og Anni

 4. Marianne Lund Jespersen 14. august 2016 on 19:27 Svar

  Hvor dejligt at læse om jeres nye by og liv i byen, glæder mig til at se den ved selvsyn på et tidspunkt 🙂

 5. Henrik Engell-Jensen 14. august 2016 on 20:45 Svar

  Kære Anita

  Super blog. Det er dejligt med jeres entusiasme. Velkommen til Frankrig.

  Mange hilsner

 6. Henning Hansen 15. august 2016 on 1:02 Svar

  Super godt gået. Rart at høre og læse, at nogen flytter til…
  Lorgues er flot, men har også et dansk hotel/restaurant ….
  Tak for fine indlæg… du bliver aldrig færdig … livet leves i Provence

 7. Britta Hedegaard 15. august 2016 on 2:22 Svar

  Fantastisk 🙂

 8. Hanne Nickelsen 15. august 2016 on 17:28 Svar

  Hej Anita. Held og lykke! Frisk gjort – det er vigtigt at forfølge sine drømme. Jeg glæder mig til at følge jeres liv her på bloggen.

 9. Maja Torp 18. august 2016 on 14:46 Svar

  Hej Anita

  Skøn og livsbekræftende historie – jeg vil følge jeres nye liv med stor interesse.

  Knus fra Maja

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

...for at få besked om nye Blogindlæg

>> <<